Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sourozenci vlastníme pole, každý má id. 1/4, je to soubor 5 parcel. Pole je pronajaté místnímu zemědělskému družstvu ZD smlouvou se 7 letou výpovědní lhůtou. Já chci pole užívat sám nebo pronajmout někomu jinému za pro mne výhodnějších podmínek (vyšší pacht, nájem). Ostatní sourozenci se mnou nesouhlasí.

Co se stane po tom, když zašlu výpověď smlouvy? Bude následovat soud o určení spoluvlastnictví, který mi v katastru přesně fyzicky vyměří můj díl? Je možné o toto vyměření žádat už během výpovědní doby smlouvy, abych pak mohl hnedka začít hospodařit? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste ideální spoluvlastník, pak pouze výpověď z Vaší strany nemá vůči nájemci žádné účinky. S podáním výpovědi by museli souhlasit všichni spoluvlastníci. V daném případě by tedy musela být podána žaloba o vypořádání podílového spoluvlastnictví, jejímž výsledkem může být rozdělení na samostatné parcely, ovšem v daném případě se souhlasem pozemkového úřadu. Žalobu o vypořádání spoluvlastnictví můžete podat kdykoliv, nemá žádnou souvislost s výpovědí z nájmu (pachtu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.