Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala zda u nájmu na dobu určitou je nutné podat výpověď z nájmu, pokud chci nájem ukončit jeho uplynutím. Máme smlouvu na dobu určitou s ukončením k 30.9.2023. Dnes (20.05.2023) jsem majiteli napsala email, že již nebudeme chtít od října v nájmu pokračovat (odepsal mi, že bere na vědomí) - zároveň jsem stejnou informaci poslala doporučeně jak správci tak majiteli.

Musím udělat ještě něco dalšího, nebo když předám byt k 30.9. - dojde tedy k ukončení smlouvy jejím uplynutím, tak je vše pořešeno a majitel po mně nemůže chtít další nájemné ani není třeba psát výpověď z nájmu? Děkuji předem Lýdie.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte sjednánu smlouvu na dobu určitou, pak uplynutím doby nájem bez dalšího končí a nejste povinna dávat žádnou výpověď. Pouze pozor, u mnoha smluv na dobu určitou je klauzule, že pokud do určitého data před uplynutím lhůty nedáte pronajímateli prokazatelně informaci, že nájem skutečně ukončíte, automaticky se smlouva prodlužuje na další dobu. Proto si pro jistotu smlouvu pročtěte, zda tam náhodou takovou klauzuli nemáte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.