Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem týkající nájemného a podmínek jeho zvyšování.   Jsem nájemníkem městského bytu v Havířově, kde v současné době máme cenu za 70 Kč/m2. Včera (05.05.2023) (29.4.2023) jsem se dozvěděl, že město Havířov dne 24.4.2023 rozhodlo na jednání rady města o navýšení nájemného, kdy z původní ceny za m2 budou zvyšovat na 120 Kč/m2 a nový nájemníci budou platit 140 Kč/m2.

Je tento postup města Havířova v pořádku nebo protizákonný. Z dostupných informací vím, že dle občanského zákoníku a nařízení vlády pronajímatel může zvýšit nájemné maximálně o 20 % za 3 roky, ale tímto navýšením by došlo o zvýšení nájemného minimálně o 40 %. Přílohou zasílám snímek obrazovky, kde jsou výše uvedené částky vypsány podrobněji a odkaz usnesení Rady města Havířova. Děkuji za odpověď.   S pozdravem Felix.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, správně uvádíte, že nájemné lze zvýšit max. o 20% každé tři roky. Pokud tedy se zvýšením nájemného nesouhlasíte, máte jako nájemce právo zvýšené nájemné neuhradit a pronajímatel se pak musí obrátit na soud s žalobou o určení výše nájmu, přičemž o adekvátním zvýšení by pak rozhodoval soud. Pokud byste zvýšený nájem zaplatil, mělo by se ze zákona za to, že se zvýšením souhlasíte. Pokud nesouhlasíte, musíte zvolit variantu nezaplacení a ponechat řešení na úvaze soudu. Přichází pak ještě varianta napadnout pro neplatnost soudně ono usnesení, kterým bylo nájemné zvýšeno.


Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • O kolik procent za rok se může zvýšit nájemné?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.