Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S majitelem jsem podepsala předávací protokol, kde bylo uvedeno, že jsem nějaké klíče ztratila - viz. příloha. Dnes (13.04.2023) už je to více jak rok a on chce po mě nyní zaplatit nove bezpečnostní zámky a klíče v hodnotě cca 15.000 Kč + montáž. Má na to právo? Děkuji Evženie.

ODPOVĚĎ:
Obecně má majitel bytu nárok na nahrazení škody způsobené nájemníkem, kdy promlčecí lhůta činí tři roky. Je tedy otázkou, zda ztráta magnetického čipu a 3 kusů magnetických klíčů nelze nahradit pouze například objednáním nového čipu a klíčů ke konkrétním zámkům, což bohužel nejsem schopna posoudit. Můžete si tedy například od firmy vyrábějící takové typy zámků vyžádat stanovisko, zda vůbec a za jakou částku lze doobjednat nové klíče a čipy a poté pronajímateli uhradit takto stanovenou částku a stanovisko dané firmy pronajímateli doložit. Pokud by pronajímatel nesouhlasil, musel by se obrátit na soud a prokázat, že škodu (ztrátu klíčů a čipu) nebylo možné napravit jinak, než zakoupením a montáží nových zámků. Obecně pak jakoukoli škodu případně plaťte až po předložení konkrétních faktur, z nichž bude zřejmá částka, kterou pronajímatel požaduje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.