Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Výbor SVJ mně celé roky, v podstatě od svého vzniku, tj. více než dvacet let, účtuje nesprávně zálohy. K bytu, který má podlahovou plochu 49 m2, započítává i poměrnou část terasy. V Prohlášení vlastníka domu je výkres, který je v pořádku, slovní popis bytu ale uvádí podlahovou plochu nesprávně 65 m2. Platím tedy za energie i do fondu oprav, u nějž je platba uvedena za m2, o 16 m více.

Nyní bych to již definitivně chtěla vyřešit, ale výbor SVJ se brání snížit mi výměr bytu s tím, že se " musí vše nechat přeměřit". Mohli byste mi poradit, jaké jsou v tomto mé možnosti jako vlastníka bytu v SVJ, kde je dvoučlenný výbor! , neexistuje kontrola ani správní firma? Jsem si vědoma toho, že odpověď není jednoduchá. Uvítala bych telefonickou konzultaci (samozřejmě zaplatím). Pokud to nelze, měla bych zájem o schůzku. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Drahomíra.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě se jedná ze strany příjemce plateb o bezdůvodné obohacení. Věc by měla být vyřešena tak, že se skutečně vše řádně přeměří a v tomto smyslu se změní vadné prohlášení vlastníka, které je třeba odsouhlasit dohodou všech vlastníků bytů. Členové výboru odpovídají za svou činnost, tedy odpovídají i za škody. V daném případě tedy můžete členům zaslat výzvu, aby byla co nejdříve svolána schůze a prohlášení vlastníka dáno do souladu, jinak se budete domáhat odškodnění, a to přímo po nich. Dá se očekávat, že bude třeba tlačit dlouhodobě a soustavně, a proto bych doporučila, aby věc převzal advokát specializující se na bytové právo a v jednání Vás zastoupil. Neoprávněně přijaté zálohy pak můžete vymáhat tři roky zpětně s ohledem na promlčení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.