Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 2019 jsme s manželem vlastníky chaty na pozemku pronajatém od obce (pouze pozemek pod chatou). Okolní obecní pozemek oplocen (stejně jako ostatní pozemky v osadě) předchozími majiteli, prozatím bez nájemného - 2022 provedeno geodetické zaměření s následnou možností koupě pozemků či jejich pronájem.

Na pozemku a v okolí je několik stromů, jejichž stav obcí v minulosti "nebyl vyhodnocen jako havarijní", vlastníci chat obec opakovaně vyzývali k řešení (pokácení), ve 2021 jeden ze stromů spadl na sousední chatu. Nyní obec zaslala dopis viz příloha. Stromy pokácet kvůli bezpečnosti chceme, ale odmítáme tuto činnost hradit - nejsme vlastníci a v současné chvíli vlastně zatím ani nájemci dotčeného pozemku. Může to po nás obec chtít? Máme možnost nějak situaci "otočit" a žádat obec, aby kácení provedla na vlastní náklady? Předpokládám, že okamžikem uzavření nájemní smlouvy by tato "údržba" přešla na nás. Velice děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Může to po nás obec chtít?
Vlastníkem předmětných stromů je obec (jak to vyplývá z § 1067 občanského zákoníku). Má-li proto dojít k pokácení těchto stromů, je k úhradě s tím spojených nákladů povinna obec. Nic samozřejmě nebrání tomu, aby kácení předmětných stromů uhradili namísto obce vlastníci rekreačních chat - to však bude záviset pouze na jejich dobré vůli, resp. dohodě s obcí. Obec není v žádném případě oprávněna k tomu vlastníky rekreačních chat jakkoli nutit.
2/ Máme možnost nějak situaci "otočit" a žádat obec, aby kácení provedla na vlastní náklady?
V tomto ohledu Vám lze doporučit kontaktovat odbor životního prostředí městského úřadu a iniciovat zde provedení dendrologického průzkumu předmětných stromů. Vyjde-li na základě této odborné kontroly najevo, že stromy představují pro své okolí nebezpečí, bude pokácení těchto stromů nařízeno jejich vlastníkovi (tedy obci).
Další možností je zahájení soudního řízení (například z důvodu nadměrného obtěžování stínem, spadaným jehličím apod.) - pokud by soud dal Vaší žalobě za pravdu, mohl by obci pokácení stromů nařídit. Nevýhodou této varianty je její časová a finanční náročnost, stejně jako nejistý výsledek soudního řízení. Pakliže byste se rozhodli podat v této věci na obec žalobu, doporučuji Vám advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
(a to advokátem zabývajícím se oblastí občanského práva).
3/ Předpokládám, že okamžikem uzavření nájemní smlouvy by tato "údržba" přešla na nás?
To nelze vyloučit. V tomto ohledu by samozřejmě záleželo na znění nájemní smlouvy. Lze nicméně očekávat, že obec by po uzavření nájemních smluv argumentovala právě takto. Bude proto lepší, pokusíte-li se dosáhnout pokácení předmětných stromů ještě před vznikem nájmu.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.