Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Prosím, jak se počítají metry čtvereční pronajatého bytu v podkroví, když překážejí šikminy. Byt 1+1 má pět místností. Kuchyně má z 1/2 šikminu a střešní okno, které nedokážu bez stoličky otevřít, jak je vysoko. Měřím 170 cm, normální výška. Předsíň jediná nemá šikminu, ale ani okno.

Záchod a koupelna mají šikminu po celé ploše, střešní okna jsou vysoko, ale na kličku dosáhnu. Obýváček má šikminu z 1/2 a vikýřové okno, které je ale tak vysoko, že z něj nevidím ven, vidím jen špičky stromů a nebe a to i vstoje. Z žádného okna není vidět normálně na ulici ani vstoje. Byt je nám podle smlouvy účtován jako byt k bydlení bez vad za astronomickou smluvní cenu, se kterou bohužel souhlasit musíme, protože se nemáme kam odstěhovat. Moc děkuji za info.

 

ODPOVĚĎ:
Způsob výpočtu podlahové plochy bytu je zakotven v § 2 a § 3 nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , dle nichž (mimo jiné) platí, že:
- pro účely výpočtu podlahové plochy je byt, jako prostorově oddělená část domu, ohraničen vnitřními povrchy obvodových stěn této prostorově oddělené části domu, podlahou, stropem nebo konstrukcí krovu a výplněmi stavebních otvorů ve stěnách ohraničujících byt,
- obdobně to platí pro ohraničení místností, které jsou jako součást bytu umístěné mimo hlavní obytný prostor,
- podlahovou plochu bytu v jednotce tvoří půdorysná plocha všech místností bytu včetně půdorysné plochy všech svislých nosných i nenosných konstrukcí uvnitř bytu, jako jsou stěny, sloupy, pilíře, komíny a obdobné svislé konstrukce,
- půdorysná plocha je vymezena vnitřním lícem svislých konstrukcí ohraničujících byt včetně jejich povrchových úprav,
- započítává se také podlahová plocha zakrytá zabudovanými předměty, jako jsou zejména skříně ve zdech v bytě, vany a jiné zařizovací předměty ve vnitřní ploše bytu,
- vypočtená podlahová plocha bytu podle předchozích odrážek se uvádí v m2 a zaokrouhluje na jedno desetinné místo tak, že pět setin m2 a více se zaokrouhluje směrem nahoru, k méně než pěti setinám m2 se nepřihlíží.
V souvislosti s Vámi uváděnými zešikmenými stropy poukazuji ještě na § 3 písm. i) vyhlášky o technických požadavcích na stavby, dle něhož se obytnou místností rozumí:
"část bytu, která splňuje požadavky předepsané touto vyhláškou, je určena k trvalému bydlení a má nejmenší podlahovou plochu 8 m2. Kuchyň, která má plochu nejméně 12 m2 a má zajištěno přímé denní osvětlení, přímé větrání a vytápění s možností regulace tepla, je obytnou místností. Pokud tvoří byt jedna obytná místnost, musí mít podlahovou plochu nejméně 16 m2; u místností se šikmými stropy se do plochy obytné místnosti nezapočítává plocha se světlou výškou menší než 1,2 m".
Máte-li pochybnosti o tom, zda je předmětný byt skutečně bytem - tzn. zda je určen k trvalému bydlení, můžete se obrátit na místně příslušný stavební úřad a požádat zde o kopii kolaudačního rozhodnutí/souhlasu týkajícího se tohoto bytu (abyste zjistili, k jakému účelu a v jaké podobě byl tento byt zkolaudován).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím
vyhláška č. 268/2009 Sb. , o technických požadavcích na stavby

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.