Počet stránek ve webu: 43.185

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám byt, nájemkyně se s platnou nájemní smlouvou (máme na dobu určitou na rok) na úřadě přihlásila trvalé bydliště na adresu mého bytu, ale nájemní smlouva nyní obsahuje původní adresu jejího trvalého bydliště a původní č. o. p. , je nutné vystavit dodatek ke smlouvě který upravuje tyto osobní údaje?

Dále bych ráda vystavila dodatek, aby po uplynutí smlouvy své trvalé bydliště na této adrese do 15 dnů odhlásila, je to možné? Děkuji, Hana.

ODPOVĚĎ:
V ustanovení nájemní smlouvy, resp. dodatku, které bude obsahovat povinnost do 15 dnů odhlásit trvalý pobyt z bytu, nevidím žádný rozpor se zákonem. Nicméně splnění povinnosti nelze zajistit smluvní pokutou, bude tedy do značné míry pouze na dobrovolnosti nájemce, zda svůj trvalý pobyt odhlásí.
Dle ust. § 10 odst. 2 zákona č. 133/2000 Sb. , o evidenci obyvatel a rodných číslech, však nájemci z přihlášení k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k bytu ani k vlastníkovi nemovitosti. Pokud máte např. strach z exekuce, je vhodné sepsat podrobný protokol, které věci v bytě jsou ve Vašem vlastnictví, a dále pokud možno uchovávat k těmto věcem doklady.
I pokud by nájemce trvalý pobyt dobrovolně z Vašeho bytu neodhlásil, jste oprávněn dle ust. § 12 odst. 2 zákona o evidenci obyvatel navrhnout zrušení údaje o místě trvalého pobytu ve Vašem bytě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.