Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedovi vlčáci nám napadli jorkšírka. Utekl nám dírou v plotě, o které jsme nevěděli, sousedův plot tam není skoro žádný. Vlčáci našeho pejska pokousali tak, že nepomohla ani operace, pejsek nám po týdnu zemřel. Nechci po sousedovi žádné finanční vyrovnání, byla to chyba naše, stejně jako jeho.

Jde mi jen o to, že my jsme udělali celý nový plot, ale soused se nemá k tomu, aby udělal pořádný plot i on. Jeho vlčáci stále utíkají a já se bojím jít se svými dalšími psy na zahradu, protože ti jeho se k nám můžou dostat. Máme plot vysoký 1m. Myslím, že k velikosti jorkšíra to stačí. Jak donutit souseda, aby udělal pořádný plot i on, aby se tragédie znovu neopakovala - tzn. aby nemohli vlčáci přes plot přeskočit nebo ho jinak překonat? Zuzana

ODPOVĚĎ:
Nebude-li dohoda s Vaším sousedem možná, resp. nebude-li Váš soused reagovat ani na písemnou výzvu k řešení nežádoucí situace, můžete se obrátit na místně příslušný okresní soud s tzv. sousedskou žalobou.
Dle § 127/1 Občanského zákoníku se musí vlastník věci (zde pozemku) zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto mimo jiné nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek. Dle § 127/2 Občanského zákoníku pak platí, že je-li to potřebné a nebrání-li to účelnému využívání sousedících pozemků a staveb, může soud po zjištění stanoviska příslušného stavebního úřadu rozhodnout, že vlastník pozemku je povinen pozemek oplotit.
V případně podané žalobě je nutné vylíčit všechny rozhodné skutečnosti, přiložit maximum důkazů (zejména kopie již proběhlé písemné komunikace, fotodokumentaci, písemné doklady o usmrcení Vašeho psa, navržení svědeckých výpovědí těch, kdo mají o situaci povědomí), přičemž v žalobě se můžete domáhat, aby Váš soused zabránil dalšímu vnikání jeho psů na Váš pozemek, popř. aby Váš soused příslušnou část svého pozemku řádně oplotil (formulaci tohoto požadavku ponechávám na Vašem uvážení).
Pro přípravu zmíněné žaloby (stejně jako pro následující soudní řízení) se můžete nechat zastoupit advokátem:
http://www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.