Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na chatě máme oplocený celý pozemek. Sousedka několikrát za den provokuje mé dva psy, aby štěkali. Po tom co je odvolám, půl hodiny křičí a vulgárně napadá a uráží mě i celou mou rodinu. Dokonce i mého 80-ti letého otce. Je to stresující a nepříjemné i vzhledem k dalším obyvatelům v okolí. Mohu se nějak bránit? Děkuji. Dáša

ODPOVĚĎ:
Fakticky máte na výběr dvě možnosti. Buď sousedku zcela ignorovat a doufat, že ji to přejde. Nebo využít obecní policii (pokud ji máte v obci k dispozici) a přivolat ji v případě, že dochází k vulgárnímu napadání, buzení veřejného pohoršení apod. Situaci je možné taktéž řešit na úrovni samosprávy.

Bohužel sousedy si nikdo nevybírá, a proto jsou sousedské spory (s nejrůznějšími zlomyslnostmi) na denním pořádku. Jejich řešení je v mnoha případech bohužel neexistující.

Byť je to na hranici zákonnosti a legálnosti, nechávám ke zvážení také videonahrávku počínání sousedky, pokud je to možné. Nahrávku pak předejte Policii. Použít nahrávky jako důkazu v případném soudním řízení může být problém - více k problematice vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/ruzne/zneni-vynatky-definice/15572-nahravka-jako-dukaz.html

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.