Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při předání bytu do nájmu jsem obdržel od pronajímatele zdarma dva kusy klíčů od vchodu do domu. Na mou žádost o více klíčů jsem je obdržel, ale musel jsem uhradit náklady na jejich zhotovení (pronajímatel si dokonce připočítal "vícenáklady" za to, že musel klíče nechat zhotovit).

1. Mám při vrácení klíčů na konci nájmu nárok na vrácení této úhrady, popř. jsem povinen klíče vracet, když jsem si je zaplatil?
2. Pronajímatel požaduje vlastní klíč od pronajatého bytu (měnil jsem zámek) pro případ havárie (klíč prý bude bezpečně uložen). Nemám s tím problém, ale chci, aby i on uhradil náklad na zhotovení klíčů (evidentně s tím má problém, prý má na klíč nárok, nicméně v nájemní smlouvě se o klíčích, nákladech atd. nic nepíše). Jak je to prosím v tomto případě, tj. musím předat, kdo hradí a jak je to na konci nájmu?
Děkuji, Tomáš

ODPOVĚĎ:
1. Klíče jste povinen vrátit, nejedná se o zaplacení "kupní ceny" klíčů, ale o náhradů nákladů, které pronajímatel vynaložil na Vaši žádost.

2. Klíče jsou příslušenstvím nemovitosti a tedy patří tomu, kdo je vlastníkem nemovitosti. Pokud máte zájem na výměně zámku, je nutné se dohodnout s vlastníkem nemovitosti. Tato dohoda musí obsahovat i dohodu o náhradě nákladů. Vlastník nemovitosti nemusí v rámci této dohody přistoupit na náhradu (či podíl na náhradě) vzniklých nákladů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.