Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem členem bytového družstva, kde je pouze 12 členů. Předsedkyně družstva a její kamarádky mají hlasovací většinu, takže se dá říct, že jsem sice členem družstva, ale nemám žádné práva a možnosti o něčem rozhodovat. Kam se obrátit s žádostí o prošetření činnosti bytového družstva.

Takzvaná kontrolní komise bytového družstva, tvořená stejnými lidmi z téhož družstva mi přijde paradox.Jak mám postupovat, když družstvo zamítá výměnu oken, když podle zákona patří okna do fasády domu. V bytě paní předsedkyně a jejích kamarádek jsou již okna vyměněna a zbytek už ji nezajímá. Děkuji, Oldřiška

ODPOVĚĎ:
Pakliže je kontrolní i výkonný orgán pod vlivem předsedkyně, zkuste se obrátit na ostatní členy družstva na členské schůzi, kde přednesete pochybnosti o podjatosti kontrolního orgánu a navrhněte výměnu oken. Pakliže ani zde nenajdete oporu ve svém snažení, budete se muset obrátit na soud. Členové výkonného i kontrolního orgánu bytového družstva jsou povinni vykonávat svou činnost tzv. s péči řádného hospodáře, pokud tak nečiní, dostávají se do rozporu se zákonem. Mejte však na paměti, že v případném soudním jednání to budete Vy, kdo bude muset prokázat, že předsedkyně bytového družstva se nechovala tak, jak by z titulu své funkce měla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.