Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Má pronajímatel právo ode mne chtít zaplatit instalovaný kotel do pronajatého domku za vysloužilý? Totéž elektrický bojler a sporák? Jsem důchodce, bydlím tu s manželkou 23 let. Pracoval jsem pro podnik před odchodem do důchodu.Podnik byl privatizován na S.R.O. nyní A.S.

Cena kotle s instalací stála 45000,- Kč. Výpočtem mi byl zvýšen nájem o 400,-Kč na 9 let. Děkuji, Ctibor

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník, konkrétně § 687, stanoví, že drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce, pokud nájemní smlouva nestanoví jinak. Pojem drobných oprav a nákladů spojených s běžnou údržbou bytu upravuje §5 a §6 vyhlášky č. 258/1995 Sb. Ta pak stanoví i maximální výši nákladů, které může nájemce za kalendářní rok zaplatit v závislosti na podlahové ploše bytu (domu). Zpravidla se nejprve provádí opravy, které většinou hradí nájemce. Výměna se provede tehdy, není-li možná oprava a v důsledku neúplné funkčnosti spotřebičů je ohrožena bezpečnost nájemce. V případě výměny hradí náklady pronajímatel. Takže pokud jste si nedohodli jinak, měl by výměnu takových spotřebičů uhradit pronajímatel.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.