Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem obžalován, že jsem se bezdůvodně obohatil na kolegovi. Vzniklo to tím, že jsem z dobré vůle opravil mobilní telefon Iphone 11 128 GB. Na svoje náklady + práce. Telefon byl zcela poškozen rozbitý displej + poškození vnitřní součástky. Telefon nebylo možné používat. Náhradní díly + oprava přišla na částku 5.000 Kč. Kolegovi jsem donesl opravený telefon a žádal o částku 5.000 Kč za displej + moje práce.

Kolega souhlasil, že zaplatí v domluvený termín. Ale stalo se, že nezaplatil. 3 měsíce jsem čekal na zaplacení, telefon nezaplatil. Potřeboval jsem nutně peníze k zaplacení nájemného. Kolega se k zaplacení neměl, pořád se vymlouval. Proto jsem byl nucen ho prodat. Za celou dobu mi nezaplatil. Ale protože jsem nesouhlasil, že mu telefon vydám. A řekl jsem, že jsem nutně potřeboval peníze, tak jsem ho prodal.   Kolega mě potom zažaloval. Bezdůvodné obohacovaní a telefon nechal zablokovat. 12.12.2023 jsem byl předvolán k městskému obvodu v Ostravě. Byla mi nabídnuta dohoda, že kolega žádá za telefon 9.300 Kč, že si mám odečíst opravu a zaplatit mu 4.300 Kč. Když jsem nesouhlasil. Byl jsem hned konfrontován paní, která to vedla, že jsem vinen a že zaplatím celou částku + výdaje za soudní řízení. Proto jsem nakonec souhlasil a paní sama od sebe zvedla částku ze 4.300 Kč na 5.000 Kč. Podle mě se to zdá nespravedlivé, platit za telefon, který byl zcela poškozen cenu 9.300 Kč.   Jsem si vědom, že jsem svojí neznalostí a potřebou dopustil chyby. Hubert.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud Vám již soudem byla uložena povinnost uvedenou částku uhradit, musíte soudní rozhodnutí respektovat a finance zaplatit. Obecně jste měl mít v dané situaci s tímto člověkem smlouvu, podle které jste mu měl telefon opravit, on měl za opravu uhradit náklady plus Vaši práci. Za situace, kdy nic nemáte sjednáno písemně, nejste schopen prokázat, že jste byli domluveni, že za určitou částku telefon opravíte, a že jste oprávněn v daném případě případně uplatnit tzv. zadržovací právo a předmět zadržení zpeněžit. Pokud byste měl situaci zakotvenu písemně, mohlo by být následně Vaše postavení jiné, nicméně bez písemné smlouvy je to tak, že jste narušil vlastnické právo majitele a tím, že jste telefon prodal, jste porušil jeho vlastnické právo, prakticky jste se dopustil krádeže a byl jste povinen telefon vrátit a případně po něm následně vymáhat dlužnou částku za opravu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.