Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S teď už bývalým přítelem jsme kupovali auto. Respektive jsem já kupovala auto. Úvěr i auto je psané na mě, pouze pojistka je na otce mého bývalého přítele. Domluva mezi námi byla, že auto bude splácet on, ale nesplácí a musím ho platit já, jenže mi odmítá to auto vrátit. Žádnou smlouvu nebo takhle mezi sebou sepsanou nemáme.

Za auto zaplatil pouze párkrát a to bylo na starý úvěr, který se cca před rokem refinancoval, od té doby nezaplatil. Na policii mi řekli, že buďto si pro auto zajedu (do toho se mi moc nechce, vím, že by bývalý vyváděl, ještě více než teď) nebo to mám řešit přes osobně právní spory, tak bych se chtěla zeptat, jestli nevíte jak poradit, resp. jestli to má mysl řešit takhle přes úřady a jaké jsou šance, že mi auto bude muset vrátit. Děkuji. S pozdravem Dominka.

 

ODPOVĚĎ:
Můžete mu zaslat tzv. předžalobní výzvu, ve které jej vyzvete k vydání auta, které je Vaše. Vzor výzvy naleznete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014.
Ve výzvě je třeba popsat situaci, uvést že vozidlo je Vaše a vyzvat jej, aby Vám vůz předal ve Vámi určené lhůtě (např. 7 dnů), jelikož vůz užívá, aniž by k tomu měl právní důvod (např. Nájemní smlouva). Pokud vám vůz nevydá, můžete se jeho vydání domáhat u civilního soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.