Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám právo, jako autor výzkumného grantového návrhu, na nedotknutelnost díla (§11, odst. 3, Autorský zákon č. 121/2000 Sb.)? Návrh grantu jsem podal do soutěže pod hlavičkou příjemce (firma s.r.o.) a vznikl v právním rámci zákona o podpoře výzkumu (211/2009 Sb.).

Mohl bych autorské právo využít, když bude chtít příjemce (můj zaměstnavatel, a tím nadřízený) měnit řešitelský kolektiv a já jako řešitel s tím nebudu souhlasit? Nebo jak se proti těmto nesouhlasným změnám bránit? Mám právo na finanční odškodnění, když můj grantový návrh byl ve veřejné soutěži přijat k financování, ale firma-budoucí příjemce grantové dotace se nakonec rozhodne nelogicky, vítězný návrh neřešit? – čímž ztrácím čas a možnost pracovat (Doba od podání návrhu po počátek řešení může být i 1 rok, přičemž jsem ponecháván ve víře, že pokud návrh uspěje, bude tento příjemce řešit a já budu mít práci a mzdu). Lze tyto problémy uvedené v otázkách řešit nějakou společnou obecnou obranou? Např. platností grantového návrhu a tedy nutností jej dodržovat? Děkuji, Václav

ODPOVĚĎ:
Pokud jste v rámci pracovní smlouvy (nebo dodatečné dohody) nepřevedl na zaměstnavatele veškerá převoditelná práva vztahující se k Vaším výkonům, tak máte nárok na nedotknutelnost díla dle § 11 odst.3 zákon. č.  121/2000 Sb.
Doporučuji ale zvážit, zda se nejedná o zaměstnanecké dílo, z čehož by Vám plynul nárok na mimořádnou odměnu, ale zároveň by zaměstnavatel měl automatické právo vykonávat majetková práva autora (bohužel velmi pravděpodobně se dá očekávat, že se o takové dílo jedná a tudíž jste minimálně oprávněn zasahovat do realizace).
Platnost grantového návrhu není závazná, pokud není v rozhodnutí o udělení grantu výslovně uvedeno, že se za závazný považuje. V tomto případě velmi záleží na smluvním pokladu, který máte Vy se svým zaměstnavatelem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.