Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych otázku ohledně autorských práv. Ráda bych ve škole občas pustila nějaký film, který je adaptací určitého literárního díla. Pustila bych filmy po škole v rámci doučování. Jedná se o celé projekce + diskuse, citace. Je možné nějakým způsobem promítat filmy legálně? Např. pokud si zakoupím film na YouTube a ve třídě ho promítnu, je toto legální?

Nebo porušuji autorská práva? Nebo pokud mám předplatné internetových televizí jako je televize HBO Max nebo Disney, mohu přes tuto platformu promítnout ve škole snímek? Děkuji za odpověď. Antonie.

 

ODPOVĚĎ:
Na užívání autorských děl (například v podobě promítání filmů) v rámci vyučování je platnou právní úpravou výslovně pamatováno, a to hned na dvou místech:
- dle § 31a/1 autorského zákona platí, že:
"Do práva autorského nezasahuje také škola ... užije-li na vlastní odpovědnost digitálně dílo při vyučování pro ilustrační účel nikoli za účelem dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, pokud se tak děje v prostorách této školy ... a pokud je uvedeno jméno autora, název díla a pramen, je-li to možné."
(toto ustanovení se tedy vztahuje na autorská díla v digitální podobě),
- dle § 31/1 písm. c) autorského zákona pak platí, že:
"Do práva autorského nezasahuje ten, kdo
...
užije dílo při vyučování pro ilustrační účel ... jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu;
vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen."
(toto ustanovení se vztahuje na autorská díla v jiné než digitální podobě).
Dle prvého výše citovaného ustanovení je tudíž dle mého názoru možné, abyste žákům v rámci vyučování promítala filmy, má-li to posloužit výuce. V této souvislosti je však nutné zvážit, zda je předmětné ustanovení autorského zákona aplikovatelné i na Váš případ - jelikož v dotazu zmiňujete, že filmy byste chtěla žákům promítat v průběhu doučování (tedy po skončení vyučování). Není mi známo, zda je toto doučování z Vaší strany realizováno za nějakou úplatu. Pakliže ano (a jedná se tak o Vaší výdělečnou činnost), mohla byste se dostat do rozporu s podmínkou nedosažení "přímého či nepřímého hospodářského či obchodního prospěchu" (přičemž tato zákonná podmínka je uvedena v obou výše citovaných ustanoveních). Představuje-li tedy doučování Vaší výdělečnou činnost (tedy činnost nad rámec Vašeho pracovního poměru se školou), nebude s největší pravděpodobností možné filmy legálně žákům promítat (bez získání licence).
Pro získání dalšího právního názoru Vám doporučuji obrátit se s tímto dotazem na příslušné kolektivní správce autorských práv, kteří se zabývají audiovizuálními autorskými díly. Jsou jimi:
- DILIA – DIvadelní, LIterární a Audiovizuální agentura:
https://www.dilia.cz
- INTERGRAM – Nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů:
https://www.intergram.cz
- OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl:
https://www.ooas.cz
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.