Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se spolužáky jsme polemizovali nad vytvořením filmového festivalu na naší fakultě přičemž bychom ideálně rádi promítali vedle studentských filmů i zahraniční profesionální filmy. Jsme lékařská fakulta, takže by promítání mohlo probíhat v prostorách nemocnice, takže by se na to teoreticky mohl vztahovat §38e autorského zákona, ale v našem případě by primární cílovou skupinou nebyli pacienti, ale studenti fakulty a veřejnost, což by mohl být problém.

Vstupné bychom dali dobrovolné. Chtěli bychom tam i servírovat popcorn, který by byl placený. Jaké kroky bychom měli podniknout, aby tato akce byla legální? Na internetu jsem se dočetla, že bychom museli mít živnostenský list a po registraci na Unii filmových distributorů, by se z nás v zásadě stalo kino a museli bychom plnit právní povinnosti jako kina (ale dočetla jsem se taky, že kdybychom to neorganizovali přes fakultu, ale přes studentský spolek, tak bychom živnost nepotřebovali). Taky bychom museli část ze vstupného dát Státnímu fondu kinematografie a OSA, ale nevím jak by to fungovalo kdyby bylo vstupné dobrovolné? Ještě nás napadlo spojit se třeba s KVIFF a používat nějak přeneseně jejich licence, pokud je to právně možné? Kavárna v nemocnici se nám také ozvala, že by nás ráda v tomto sponzorovala, buď finančně nebo poskytnutím darů pro výherce festivalu, můžeme tuto spolupráci legálně přijmout?

 

ODPOVĚĎ:
Vámi zmiňovaný § 38e autorského zákona nebude v tomto případě zajisté použitelný, a to právě proto, že filmy nebude promítat poskytovatel zdravotních služeb svým pacientům, nýbrž pořadatel festivalu (studentský spolek) návštěvníkům.
Základní povinnosti každého pořadatele kinematografického představení jsou zakotveny v zákoně o audiovizi (například povinnost k hrazení poplatku z kinematografického představení dle § 26 tohoto zákona). Pro zmapování základních povinností při pořádání veřejné produkce kinematografických děl můžete kontaktovat Ministerstvo kultury ČR:
https://www.mkcr.cz
nebo Národní filmový archiv:
https://nfa.cz
anebo (a to především) Unii filmových distributorů:
https://www.ufd.cz/unie-filmovych-distributoru
Co se týče živnostenského oprávnění, to bude zapotřebí získat pouze tehdy, hodláte-li festival provozovat živnostenským způsobem ve smyslu § 2 živnostenského zákona:
"Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem."
Pakliže nebudete vybírat vstupné, odpadá znak dosažení zisku - o živnost by se proto jednat nemuselo. V této věci Vám nicméně doporučuji kontaktovat místně příslušný živnostenský úřad a vše s ním konzultovat.
Jelikož filmy jsou autorskými díly, je nezbytné získat příslušné licence od kolektivních správců autorských práv (které je tudíž nutné kontaktovat a podmínky získání licence s nimi dohodnout). V této souvislosti přicházejí do úvahy tito:
- DILIA – DIvadelní, LIterární a Audiovizuální agentura:
https://www.dilia.cz
- OSA – Ochranný Svaz Autorský pro práva k dílům hudebním:
https://www.osa.cz
- INTERGRAM – Nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů:
https://www.intergram.cz
- OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl:
https://ooas.cz
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 496/2012 Sb. , o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie a o změně některých zákonů (zákon o audiovizi)
zákon č. 455/1991 Sb. , o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.