Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych na internetu provozovat blog/webové stránky pro příznivce Harryho Pottera, kde by čtenáři byli informování formou článků a obrázků o všem na toto téma. Proto bych se ráda zeptala, zda můžu na těchto stránkách použít stažené obrázky/ fotografie z internetu bez souhlasu a zakoupení licence? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Barbora.

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Nikoli, možné to není.
V této souvislosti je nutné si uvědomit, že:
1/ Fotografie a obrázky přístupné na internetu mohou být autorskými díly, a to tehdy, splňují-li znaky autorského díla dle § 2/1 autorského zákona:
„Předmětem práva autorského je … dílo umělecké … které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam ... Dílem je zejména … dílo fotografické a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii … dílo výtvarné, jako je dílo malířské, grafické …“
Z opatrnosti je samozřejmě zapotřebí na fotografii či obrázek přístupné na internetu nahlížet jako na autorské dílo.
2/ Každý autor disponuje tzv. osobnostními autorskými právy, mezi která například patří právo rozhodovat o zveřejnění svého autorského díla (§ 11/1 autorského zákona).
3/ V zákonem stanovených případech je možné užít cizí autorské dílo i bez souhlasu autora (jedná se o tzv. volná užití a o zákonné licence). Konkrétně dle § 30/1 autorského zákona platí, že:
„Za užití díla podle tohoto zákona se nepovažuje užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, nestanoví-li tento zákon jinak. “
V případě uveřejňování cizích autorských děl na webových stránkách či internetovém blogu (které jsou určeny k navštěvování širokou veřejností) však nelze hovořit o tom, že by se jednalo o užití cizích autorských děl „… pro osobní potřebu fyzické osoby …“ – o volné užití dle autorského zákona se tak jednat nemůže. Ani žádná z autorským zákonem vyjmenovaných zákonných licencí se na Vámi popsaný případ nevztahuje.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pro zveřejňování cizích fotografií a obrázků na webových stránkách či internetovém blogu budete potřebovat získat souhlas autora (a to v podobě licence). Za tímto účelem můžete oslovit příslušného kolektivního správce autorských práv, kterým je OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl:
https://www.ooas.cz/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.