Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řešíme záměr jednoho projektu pro veřejnost, jehož součástí by byla možnost naskenovat QR kód, který by přešel na webovou stránku s naskenovanou knihou, kde si ji návštěvník může prohlédnout celou. Dotaz je, za jakých podmínek toto je možné uskutečnit s ohledem na autorská práva - autor textu a vydavatel knihy. Všechny knihy jsou ilustrované jedním autorem, kde souhlas zajištěný máme.

Vydané byly v letech 1951 - 1989, z toho momentálně existuje jen nakladatelství Albatros. Našla jsem informaci, že volné užití díla je možné v případě, že je autor 70 a více let po smrti, jak je to v tomto případě s ohledem na vydavatele, hraje to roli? Pokud autor textu není po smrti více jak 70 let, jak postupovat? Případně co vydavatel knihy, kterou bychom chtěli mít takto dostupnou online? V příloze posílám seznam knih, které chceme použít - je uveden autor, rok/y vydání, vydavatel, dále v závorce rok úmrtí autora textu, jedna kniha je napsána kolektivem autorů. Je uveden také odkaz na knihu v databázi knih. Děkuji, Vlasta.

 

ODPOVĚĎ:
Pakliže od smrti autora, resp. od vydání předmětné knihy neuplynula zákonem stanovená doba, bude pro realizaci Vašeho záměru zapotřebí získat jejich souhlas (v podobě licence). V této souvislosti lze odkázat na následující ustanovení autorského zákona:
- § 27/1, 2 a 8 autorského zákona, dle něhož platí, že:
"Majetková práva trvají, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti.
Bylo-li dílo vytvořeno jako dílo spoluautorů, počítá se doba trvání majetkových práv od smrti spoluautora, který ostatní přežil.
...
Doba trvání majetkových práv se počítá vždy od prvého dne roku následujícího po roce, v němž došlo k události rozhodné pro její počítání."
- § 87/1 - 3 autorského zákona, dle něhož platí, že:
"Nakladatel má právo na odměnu v souvislosti se zhotovením rozmnoženiny jím vydaného díla pro osobní potřebu a vlastní vnitřní potřebu právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby.
Nakladatel má právo na odměnu v souvislosti s půjčováním rozmnoženiny jím vydaného díla, půjčuje-li rozmnoženinu osoba uvedená v § 37 odst. 1. Právo na odměnu podle věty první nakladatel nemá v případě půjčování na místě samém, nebo půjčují-li rozmnoženiny jím vydaných děl školní knihovny, knihovny vysokých škol a knihovny muzeí, galerií a archivů.
Práva nakladatele podle odstavců 1 a 2 trvají 50 let od vydání díla. Ustanovení § 27 odst. 8 se použije obdobně."
V této souvislosti Vám doporučuji obrátit se na příslušného kolektivního správce autorských práv, který Vám sdělí, zda majetková práva k předmětným knihám dosud trvají, přičemž od něj můžete případně získat i příslušná licenční oprávnění. V oblasti literatury je kolektivním správcem autorských práv DILIA – DIvadelní, LIterární a Audiovizuální agentura:
https://www.dilia.cz/
Co se týče výtvarné složky knih, může být kolektivním správcem autorských práv OOA-S – Ochranná Organizace Autorská – Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl:
https://ooas.cz/
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.