Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Autorský poplatek za veřejnou produkci ve zkolaudovaném rodinném domě, který pronajímám: Pronajímám k nahodilému pobytu zkolaudovaný objekt jako rodinný domek, čili objekt určený k bydlení. Není to penzion, hotel, ubytovna, je to soukromý objekt, v jednom pokoji tohoto rodinného domku je TV. Pronájem na IČO.

Jsem nebo nejsem povinen platit autorský poplatek Intergramu? Jak jednat s organizacemi, které poplatky vyžadují? Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Dobrý den, v této souvislosti je klíčovou otázka, zda je možné umístění televizního přijímače do pronajímaného RD považovat za zpřístupnění díla veřejnosti (tj. užití takového díla ve smyslu § 12/4 písm. f) autorského zákona).

Pojem veřejnosti se obvykle vymezuje jako individuálně neurčený okruh osob, který je však s přihlédnutím ke konkrétnímu způsobu užití díla možné interpretovat rovněž jako okruh osob individuálně určených. V této souvislosti je nutné rozlišovat mezi užitím díla pro vlastní (osobní) potřebu a mezi užitím veřejným, o které jde vždy, přesahuje-li užití díla rámec soukromí fyzické osoby.

I když se jedná o problematiku do jisté míry spornou, domnívám se, že rovněž v případě umístění televizního přijímače v pronajímaném rodinném domě bude nutné poplatky příslušnému kolektivnímu správci (zde Intergram) hradit. Určujícím je v této souvislosti okruh osob, kterým má být dílo vysílané televizí zpřístupňováno a účel tohoto zpřístupňování.

Přestože v případě pronajímání RD bude okruh osob určený v podstatě individuálně (tj. nájemník rodinného domu), lze usuzovat, že s ohledem na možnou proměnlivost takové osoby, nemožnost zabránit přístupu třetích osob k televiznímu přijímači a skutečnosti, že nájemce rodinného domu není zpravidla členem okruhu soukromí pronajímatele, bude nutné hodnotit umístění televizního přijímače jako provozování televizního vysílání dle § 23 autorského zákona (ve spojení s § 18/1 a 2 autorského zákona).

Rozsah poplatků hrazených Intergram závisí na aktuálně platném ceníku, v této souvislosti Vám doporučuji kontaktovat přímo intergram:

www.intergram.cz

Mírně nad rámec Vašeho dotazu pak připomínám, že dle § 3/2 zákona o rozhlasových a televizních poplatcích je poplatníkem televizního poplatku fyzická osoba, která vlastní televizní přijímač. Poplatníkem těchto poplatků je rovněž ta fyzická osoba, která televizní přijímač drží nebo ho užívá z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc, aniž by byla jeho vlastníkem. Dle § 5/1 zákona o rozhlasových a televizních poplatcích platí poplatník, který je fyzickou osobou, televizní poplatek z jednoho televizního přijímače, a to i v případě, že jich vlastní, drží nebo z jiného právního důvodu užívá více. Dle § 5/3 zákona o rozhlasových a televizních poplatcích pak poplatník, který je fyzickou osobou, která je podnikatelem, platí televizní poplatek z každého televizního přijímače, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním.

Tvoří-li tedy vybavení Vašeho RD televizní přijímač a budete-li RD pronajímat na dobu delší než 1 měsíc, stane se po tuto dobu poplatníkem televizního poplatku nájemce rodinného domu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.