Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnancem muzea, které vydává 6x ročně periodikum obsahující odborné či populárně-naučné články z různých oborů (archeologie, historie, národopisu, dějin umění, hudby, literatury…). Je možné použít v článcích obrázky či fotografie z vydaných knih, pokud budou citovány?

Jedná se jak o knihy, jejichž autor je již více než 70 let po smrti, tak o knihy, kde tato lhůta ještě neuplynula nebo je autor stále naživu. Je zde překážkou, že se časopis prodává (i když pouze za symbolickou cenu)? Děkuji. Nina

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: nikoli, obrázky ani fotografie z již vydaných knih není možné bez dalšího použít v nově vydávaném periodiku muzea.

V této souvislosti je nutné si v první řadě uvědomit, že rovněž fotografie či obrázky použité ve vydané knize jsou zpravidla samostatnými autorskými díly. Případné uplynutí majetkových autorských práv a přechod fotografie či obrázku do režimu volného užití (§ 27 a § 28 autorského zákona) je tak nezbytné vztahovat k autorovi těchto fotografií či obrázků, nikoli k autorovi knihy jako takové.

S ohledem na skutečnost, že se Váš dotaz vztahuje pouze k užití fotografií či obrázků, lze konstatovat, že v tomto případě není možné aplikovat zákonnou výjimku z autorské ochrany dle § 31 autorského zákona, dle níž do práva autorského nezasáhne ten, kdo v odůvodněných případech užije výňatky z cizího díla pro účely vlastního díla, kritiky apod. (a tyto bude řádně citovat), přičemž v úvahu ze své podstaty nepřichází ani knihovní (popř. muzejní) licence dle § 37 autorského zákona.

V současné chvíli Vám lze doporučit kontaktovat před použitím fotografie či obrázku jejich autora, popř. příslušného kolektivního správce autorských práv (v této souvislosti přichází do úvahy, byť ne zcela přiléhavě), občanské sdružení DILIA: http://www.dilia.cz/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.