Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chystám se pracovat jako OSVČ v oblasti vzdělávání, zejména poskytovat soukromé hodiny anglického jazyka. Rád bych zatraktivnil svoji výuku a webové stránky a napadlo mě pojmenovat jednotlivé výukové programy podle známých osobností např. Program EINSTEIN, PYTHAGORAS nebo podle filmových hrdinů Program HARRY POTTER, respektive Program JACK SPARROW (Piráti z Karibiku).

Můžu takto postupovat, aniž bych se dostal do rozporu s vlastnickými a autorskými právy? Ve které aktuální právní normě bych našel podrobnosti? Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Máte-li v úmyslu použít pro své podnikání pouze slovní vyjádření Vámi uvedených jmen, lze si takto způsobený zásah do cizích práv představit poměrně těžko, tzn. že tímto způsobem prakticky žádnou újmu třetí osobě nezpůsobíte.
V souvislosti se shora uvedeným je však vhodné mít na paměti, že pokud byste např. na svých webových stránkách použil rovněž grafické znázornění některého z Vámi uváděných jmen (především se pak jedná o jména známých filmových hrdinů), které je přihlášeno jako ochranná známka (§ 1 zákona č. 441/2003 Sb.), mohla by na Vaší straně vzniknout odpovědnost za újmu způsobenou osobě oprávněné z takové ochranné známky. K tomuto tématu lze více informací nalézt např. na webu Úřadu průmyslového vlastnictví:
http://www.upv.cz/cs.html
Nabízení služeb za současného porušování zákona o ochranných známkách by navíc mohlo být kvalifikováno jako klamavá obchodní praktika dle § 5/2 zákona o ochraně spotřebitele.
Při výběru jmen pro Vámi nabízené služby je také vhodné nezasáhnout do osobnostních práv (např. práva na jméno) žádné žijící či již zemřelé fyzické osoby, v opačném případě byste mohl opět odpovídat za vzniklou nemajetkovou újmu, resp. oprávněné osoby by se na Vás mohly domáhat upuštění od právně závadného počínání (§ 11 a § 15 Občanského zákoníku).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.