Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel byl menšinovým vlastníkem finanční společnosti. Poté co zjistil, že partner, většinový vlastník, finančními prostředky klientů nenakládá s dostatečnou ochranou, se rozhodl společnost opustit a dále s ní neobchodovat. Po roce je firma v horším stavu a příteli bylo řečeno, že pokud opět nezačne spolupracovat a firma skončí, půjdou veškeré právní následky jak za většinovým vlastníkem, tak i za přítelem, jakožto menšinovým vlastníkem.

Přesto, že menšinový vlastník, nikdy nejednal za firmu samostatně, nikdy se nepodílel na přímém vedení společnosti, nikdy nebyl emitentem atd. Otázka je, zda je přítel skutečně v takové situaci, či zda je menšinový spoluvlastník v takovýchto případech chráněn. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Každý ze společníků odpovídá za chod společnosti a pokud by společnost měla nějaké dluhy, odpovídají oba podle velikosti svých podílů. Tedy i Váš přítel, přestože je menšinovým spoluvlastníkem, za chod společnosti a její případné problémy odpovídá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.

Všechny články v sekci Nový občanský zákoník 2014: