Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem spolupodílovým vlastníkem pozemku - ostatní plocha – zatíženým věcným břemenem chůze a jízdy. Rozhodl jsem se prodat část svého podílu a zbytek si ponechat ve svém vlastnictví. Spoluvlastníkům jsem zaslal nabídku k odkoupení prodávané části podílu. V případě, že neprojeví zájem do 2 měsíců, předpokládám, že mohu nabídnout podíl komukoliv, i za cenu odlišnou, než je nabídka spolumajitelům - je můj úsudek správný?

Je možno prodat pouze část podílu a zbytek si ponechat ve svém vlastnictví? V případě investic do úprav pozemku se podílníci podílejí pouze velikostí svého podílu? Celková investice do opravy pozemku za 100.000 Kč a při mém podílu 1/10 by pro mne znamenala finanční spoluúčast 10.000 Kč, nebo se to dělí počtem spoluvlastníků? Věcné břemeno zůstane mě i novým majitelům části původního podílu. Gabriel

ODPOVĚĎ:
Část podílu je možné prodat, pokud jste výzvu k výkonu předkupního práva prokazatelně splnil (např. doručenky výzev, či potvrzení spoluvlastníků o nezájmu o podíl) a to řádně podle smluvní (nebo zákonné) lhůty pro jeho výkon.
Cena nemůže být výrazně nižší než za jakou jste podíl nabídl k odprodeji spoluvlastníkům, jinak byste jim musel nabídku k odprodeji podílu na nemovitosti ve spoluvlastnictví podat znovu.
Co se týče investic – výše se určuje podle poměru podílů.
Věcné břemeno je spojené s pozemkem, tudíž zůstane osobám oprávněným tak jako doposud (ke svému podílu pravděpodobně nemáte vázáno Vaše oprávnění jízdy a přechodu, takže na prodaný podíl se bude muset věcné břemeno nově smluvně zřídit).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.