Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel chce založit společnost s ručením omezeným, kde bychom byli my dva jednatelé a společníci. Poměr hlasů by byl 51% pro něj 49% pro mne. Správce vkladů by dle smlouvy byl můj manžel. Společnost má být založena proto, že jsme zakoupili penzion v zahraničí, který zatím pronajímá manžel jako fyzická osoba, po založení společnosti by byl penzion společnosti pronajmut a provozovám jejím prostřednictvím. Společnost by ve své činnosti měla uvedenu i účetní činnost.

Neplyne pro mne rozvržením hlasů (a vzhledem k tomu že jsme manželé) uvedeným výše pro mne pouze spousta povinností a žádná nebo pouze velmi omezená práva? Co znamená správce vkladů? Je toto uskupení při případném rozvodu manželství velká komplikace? Není v případě manželů založení společnosti zbytečné, když ze zákona má i manžel nárok na podíl ve společnosti pokud bych společnost založila a současně byla v jiné společnosti zaměstnána jako účetní, mohla bych v tomto pokračovat nebo by to byl střet zájmů?
Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k rozvržení hlasů jste minoritním vlastníkem a tudíž až na úkony, pro něž zákon vyžaduje souhlas všech, můžete být z dalšího rozhodování lehce vyčleněna.
Správce vkladu je osoba odpovědná za řádný stav jmění společnosti.
Existence společnosti, jejímiž jedinými členy jsou manželé, není v případě rozvodu manželství sama o sobě problém, může existovat dál rozvodem v podstatě nezasažena. Problém je spíše to, že rozvádějící se manželé nejsou schopni se povětšinou rozumně dohodnout a celá věc by mohla vrcholit až nuceným zrušením společnosti a rozdělením likvidačního zůstatku.
Založení společnosti bezpochyby zbytečné není. Jedná se o dvě naprosto odlišné situace.
Co se týče souběhu funkcí, tak v uvedeném případě se o nezákonný souběh nejedná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.