Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Dostala jsem minulý týden výpověď z důvodu nadbytečnosti s dvouměsíční výpovědní lhůtou a nárokem na tříměsíční odstupné. Výpověď je k 30. 6. 2011. Zajímá mě, kdybych šla např.v květnu nebo v červnu marodit (výpověď už mám podepsanou) a marodila až např. do července nebo déle, zda by mi až po uschopnění začala běžet výpovědní lhůta a nepřišla bych o odstupné.

Myslím si, že nepřišla ale chtěla bych to mít ověřené. Nevím, jestli to mám tak udělat a nebo tomu nechat volný průběh, protože kdoví jak by to bylo, kdyby firma během mého případného marodování zkrachovala. Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Ochranná doba (nemocenská) se do výpovědní doby za předpokladu, že nebude delší než výpovědní doba, počítat nebude a výpovědní doba se prodlouží o trvání ochranné doby nemocenské, nedohodnete-li se se zaměstnavatelem jinak.
Vliv na odstupné onemocnění mít nebude. Nárok Vám vznikl v okamžiku podepsání výpovědi.
Co se týče lhůty na vyplacení odstupného - být vyplaceno do konce měsíce po měsíci, v němž byl pracovní poměr ukončen.
Krach společnosti na existenci nároku na odstupné mít nebude, insolventnost by ovšem mohla ovlivnit schopnost zaměstnavatele vyplatit příslušnou částku – z tohoto důvodu kalkulace s nastoupením na nemocenskou ve výpovědní době nemohu doporučit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.