Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji jako svářeč ve výrobě autobusů. Byl jsem placený úkolem. Kolik práce jsem vykázal na lístcích, tolik peněz jsem dostal. Za období leden, únor, březen 2012 jsem měl průměr 176Kč/hod. V březnu jsem dostal nabídku z důvodu nedostatku práce přejít od dubna na opravy autobusů.

Na poradě vedoucích bylo dohodnuto (ústně), že dělníci, kteří půjdou opravovat autobusy, budou mít stejnou mzdu jako na dílně. Na nabídku jsem přistoupil. Zůstal jsem pod stejným střediskem, výplatu mi dělá stejný mistr, jsem stále veden na svařovně, kde jsem pracoval předtím. Pouze jsem se odstěhoval na jinou dílnu, jsem placen místo úkolem v hodinové mzdě a snížili mi peníze ze 176,- Kč na 150,- Kč s odůvodněním, že na opravách nikdo víc nemá, ačkoli původní dohoda, na kterou jsem přistoupil zněla jinak. Je nějaká šance se bránit? Mám případně nárok na zpětné doplacení rozdílu? Pro mě je ztráta 26,-Kč/hod. celkem dost velká. Měl jsem možnost přejít k jiné firmě, také za 150,-Kč/hod. a bez nutnosti dojíždění 20 km jako teď. Bohužel jsem uvěřil slibům a zůstal jsem ve stávající firmě. Děkuji, Igor

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě došlo s největší pravděpodobností k tzv. převedení na jinou práci, a to se souhlasem zaměstnance (tzn. mimo režim § 41/1 a 2 Zákoníku práce). Pro ujasnění této otázky by bylo zapotřebí seznámit se podrobněji s Vaší pracovní smlouvou, resp. druhem práce, na který byla tato smlouva sjednána (a porovnat ho s náplní práce/druhem práce, který vykonáváte v současné době).
V případě, že došlo převedením na jinou práci ke změně Vaší pracovní smlouvy (tzn. že nyní vykonáváte jiný druh práce, než jaký máte sjednán v pracovní smlouvě), je zaměstnavatel povinen vydat Vám písemné potvrzení o důvodu převedení na jinou práci a době jeho trvání (§ 41/7 zákoníku práce).
Co se týče výše Vámi pobírané mzdy, v zásadě platí, že zaměstnanec převedený na jinou práci (která je v porovnání s původním pracovním místem hůře placená) má nárok (za celou dobu převedení) na doplatek ke mzdě do výše průměrného výdělku, kterého dosahoval před převedením (§ 139 zákoníku práce). Toto ustanovení sice přímo nepamatuje na Váš případ (tj. převedení na jinou práci mimo režim § 41/1 a 2 zákoníku práce se souhlasem zaměstnance), Váš nárok na mzdu v původní výši je nicméně dán na základě dohody se zaměstnavatelem.
V současné chvíli Vám lze doporučit obrátit se na zaměstnavatele s písemnou výzvou (jejíž jednu podepsanou kopii si ponecháte), v níž poukážete na ústní dohodu a budete se domáhat doplacení rozdílu Vaší původní a současné mzdy.
V případě, že zaměstnavatel Vaší žádosti nevyhoví, nezbude Vám, než se obrátit na soud s žalobou. Samozřejmým handicapem Vaší situace je skutečnost, že dohoda o zachování výše původní mzdy byla mezi Vámi a zaměstnavatelem uzavřena pouze ústně. V této souvislosti bude v případě soudního sporu zapotřebí prokázat existenci takové dohody jiným způsobem (ideálně svědeckou výpovědí toho, kdo má o uzavření ústní dohody povědomí).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.