Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Soused již po cca 5 let postupně dláždí svůj dvůr použitými dřevěnými železničními pražci, které byly v posledních letech zařazeny do nebezpečného toxického odpadu. Tyto pražce zčásti tvoří společnou hranici, v teplém počasí páchnou a protože mám podél hranice vysázenou vinici, mám obavu o kvalitu úrody a přechod toxinů do vinné révy.

Máme obavy též o náš zdravotní stav. Jak souseda donutit k odstranění tohoto jedovatého toxického odpadu? Soused na výzvu dobrovolně pražce neodstraní. Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
V této souvislosti záleží samozřejmě na stáří pražců a míře jejich impregnace. S ohledem na častý obsah dehtu, těžkých kovů, olejů atd. (a z toho vyplývajícím toxickým či karcinogenním vlastnostem) byly použité železniční pražce zařazeny do kategorie nebezpečných odpadů dle zákona č. 185/2001 Sb. Železničním pražcům bylo konkrétně přiřazeno katalogové číslo 17 02 01* - „Dřevo obsahující nebezpečné látky nebo nebezpečnými látkami znečištěné“, ohledně něhož uvádí sdělení odboru odpadů Ministerstva životního prostředí č. ZP18/2005: „Bez znalosti obsahu výše uvedených látek v odpadních pražcích nelze tyto odpady využít jako stavební materiál či k stavebním účelům ... Pražce lze odstranit spálením v odpovídajícím zařízení, nikoli však v domácnostech.“
Dle zákona o odpadech může v současné době nakládat s nebezpečným odpadem (tj. odpad odstranit či využít) pouze tzv. oprávněná osoba, kterou Váš soused bezpochyby není.
V současné chvíli můžete kontaktovat příslušný orgán ochrany veřejného zdraví (Krajská hygienická stanice), orgán ochrany životního prostředí (místně příslušný obecní úřad či Inspektorát životního prostředí) a domáhat se, aby bylo Vašemu sousedovi uloženo okamžité odstranění závadných pražců.
Druhou (ovšem patrně značně pomalejší) možností obrany je podání žaloby dle § 127/1 Občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení nesmí vlastník pozemku svého souseda obtěžovat nad míru přiměřenou poměrům mimo jiné i zápachem (přičemž nebezpečná povaha toxických pražců je zajisté také schopna rušit Vaše vlastnická práva). V žalobě byste se mohl opět domáhat uložení povinnosti Vašemu sousedovi odstranit pražce na vlastní náklady a uhradit Vám veškeré výlohy spojené se soudním řízením. Na svůj úmysl podat žalobu můžete svého souseda samozřejmě s předstihem písemně upozornit a dát mu poslední šanci k dobrovolnému odstranění pražců.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.