Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu. Jako malá jsem dostala já i mamka od taťky každá 1/2 rodinného domu. Poté otec zemřel a mamka se znovu provdala. Její nový manžel s ní v domě žije, ale nemá zde trvalé bydliště. Já a moje dvě děti tam adresu máme. V současné době provádím celkovou rekonstrukci domu a ještě přístavbu.

Celou rekonstrukci financuji já z prodeje mého bytu. Jak by to bylo v případě, že by mamky nový manžel zemřel? Měly by na něco z našeho majetku nárok jeho děti z předchozího manželství? A nebo jak by to bylo, kdyby zemřela mamka dříve jak on. Měl by z domu na něco nárok při dědictví? Moc děkuji za odpověď. Magdaléna

ODPOVĚĎ:
V případě, že zemře manžel Vaší matky dříve, tak bude dědit Vaše matka společně s jeho dětmi a to pouze jeho majetek, jehož součástí daná polovina domu není, protože nespadá do společného jmění manželů.
Pokud však zemře Vaše matka dříve, tak bude dědit manžel a Vy a případně Vaši sourozenci a to veškerý majetek matky, tedy včetně dané poloviny domu. Vaše matka tomu však může zabránit, pokud sepíše závěť, ve které Vám odkáže danou polovinu domu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.