Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel letos zjistil že není biologickým otcem 15 leté dcery z prvního manželství. Máme nyní spolu vlastní 10 letou dceru a chci se zeptat,zda je možné u první nevlastní dcery ji v plnoletosti vydědit z důvodu že není jeho, dříve to asi ani nejde když není plnoletá? Máme anonymní testy DNA. Slouží jako důkaz?

Matka té dcery vlastní 3/4 RD a 1/4 ještě její matka, mohou převést její dluhy na rozvedeného manžela (na naší rodinu, jsou již 14 let rozvedeni), v případě že se jí něco stane, je totiž nemocná a je na rodinný dům zadlužená. Nebo pokud by převedla barák na dceru,aby to pak nemusel splácet můj manžel který je veden jako otec dcery? Nevíte třeba zda se neplánuje něco v novém zákoníku na tyto kukaččí děti? Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Váš manžel rozhodně nemůže dceru vydědit jen proto, že jeho dcera není biologicky jeho potomek. Důvody vydědění jsou dané jednoznačně a konkrétně, další důvody nelze připustit. Pokud by dcera neprojevovala o svého otce zájem, jaký by, jako dcera měla, nebo neposkytla dostatečnou podporu v nemoci nebo ve stáří, může jí Váš manžel vydědit.
V případě, že dluh vznikl za trvání manželství, je možné postihnout majetek i bývalého manžela, neboť manželé odpovídají za dluhy solidárně. Pokud vznikly později, nemusíte se ničeho bát. Jako otci dcery nevyplývají Vašemu manželovi žádné povinnosti k placení dluhů její matky.
Nový zákoník předpokládá prodloužení lhůty, ve které je možné žádat o zrušení otcovství, ale tato lhůta nikdy nemůže být v řádu let, neboť je nutné v prvním případě myslet na zájmy dítěte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.