Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozvedená, samoživitelka, mám dvě děti, obě studují na střední škole. Rodiče mi nabídli v roce 2009 možnost bydlení v druhém patře jejich rodinného domu, když budu financovat dostavění tohoto patra. Prodala jsem proto svůj byt, zainvestovala materiál na dostavění patra (zateplení střechy, podhledy – sádrokarton, materiál na zarovnání podlahy, plovoucí podlahu, kování na dveře apod.). Vzhledem k tomu, že rodiče nesouhlasili s najímáním firem na toto dostavění, některé práce jsem dělala svépomocí.
U některých prací jsem požádala přátele a známé, kteří si o nějakou korunu řekli. V okamžiku, kdy jsem všechny peníze za prodej bytu proinvestovala, jsem toto rodičům oznámila. Poté začaly problémy s rodiči, kteří mi peníze sice proplatit chtějí, ale jen ty částky, ke kterým mám doklady. Mám nárok na investované peníze, i na ty, ke kterým nemám oficiální doklady, ale mám fotodokumentaci, že práce byla udělaná? Zrovna tak jako na práce, které jsem udělala svépomocí (např. položení podlahy, zateplení střechy)? Radka

ODPOVĚĎ:
Na Vámi investované peníze do zhodnocení nemovitosti Vašich rodičů máte nárok a to včetně Vámi provedených prací. Dokladem prokazujícím skutečnost, že jste tyto práce provedla může být i svědectví Vašich známých, dobrým důkazem jsou i Vámi zmíněné fotografie.
Pokud by rodiče nebyli ochotni Vámi požadovanou sumu uhradit, můžete se se svým požadavkem obrátit na soud. Pokud máte odhadní cenu domu před rekonstrukcí, tak zhodnocení domu lze prokázat i znaleckým posudkem na nynější hodnotu domu, protože jeho kupní cena byla zvýšena.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.