Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V prosinci 2008 - únoru 2009 mi byly neoprávněně kráceny prémie, v součtu se jednalo o 3 600 Kč. Důvod byl sdělen pouze mzdovou účetní a tím měly být finanční problémy společnosti. Domnívám se však, že mi byly prémie kráceny neoprávněně, neboť v mzdovém výměru mám uvedenu základní mzdu částkou a měsíční prémie pevnou částkou. Domnívám se tedy, že tato obecně nenároková složka mzdy se stala složkou nárokovou a neměla být krácena.

Poslala jsem do firmy na kontrolu ispektorát práce a ten potvrdil, že má pravdu zaměstavatel. Odvolávají se na skutečnost, že existuje vnitřní předpis z roku 2007, ve kterém se píše, že prémie jsou nenároková složka mzdy, o jejíž výši rozhoduje vedoucí. Můj mzdový předpis je však novějšího data a všichni zaměstnanci nemají uzavřeny mzdové výměry stejným způsobem, někteří tu častku vyčíslenu nemají. Domnívám se, že v mém případě se vnitřní předpis vztahuje na prémie, které by převyšovaly výši uvedenou ve mzdovém předpise. Dále bych se chtěla zeptat na případnou promlčecí lhůtu pro podání žaloby. Již nejsem zaměstnancem předmětné firmy. Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Mzdový výměr není pro zaměstnavatele závazný dokument, zaměstnavatel ho může kdykoli změnit, nebo se jím případně neřídit. Je to jen na jeho vůli. Jde spíše o informativní dokument, který vydává zaměstnavatel. Pro něj je závazná pouze výše mzdy, kterou máte případně stanovenou v pracovní smlouvě.
K promlčení majetkového práva obecně dochází v tříleté promlčecí lhůtě, ve Vašem případě tedy např. za prosinec 2008, v prosinci 2011.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.