Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před měsícem jsem koupil dům přes realitní kancelář REMAX s tím, že dům je suchý, napojen na kanalizaci a za domem malý pozemek. S původními majiteli (staršími důchodci) jsem se domluvil, že dům nemusejí vyklízet. Prostě co nechtějí ať tam nechají. Při demontáži obývací stěny jsem zjistil, že jeden roh je úplně mokrý a pokrytý plísní. Po dalších dvou dnech jsem zjistil, že je u domu septik s přepadem a obec vůbec kanalizaci nemá. Oznámil jsem vše realitnímu makléři a původním majitelům. O mokré zdi všichni dumají co je asi příčinou ale už nikdo nemluví o nápravě a o tom, že je tato místnost do vyschnutí a zbavení plísně neobyvatelná.

Na septik makléř reagoval tak, že v nabídce kanalizace uvedena nebyla. Jsem o tom přesvědčen ale důkaz (nabídku) již nemám. V odhadu na úvěr pro Modrou pyramidu je uvedena kanalizace. Chtěl jsem po odhadkyni aby mi sdělila jaký je cenový rozdíl mezi septikem a kanalizací a kolik mám požadovat za nápravu mokré zdi.
Odpoveď odhadykně byla, že jsem prý v nějakém šoku po koupi starší nemovitosti. Rozdíl je podle ní minimální a zeď je mokrá protože dům stojí ve svahu a bude mokrý pořád. Mám si rozmyslet jestli se má smysl kvůli těmto věcem vůbec soudit.
Mám nárok na slevu z nemovitosti nebo na náhradu oprav? Kanalizaci nevybuduji, protože není kam. Musím se smířit se septikem. Co stím mám dělat?
Pozemek za domem je velmi malý ale má pro mne velký význam k dopravě paliv. Na pozemku je násypka na uhlí. Z druhé strany budovy je vysoká zeď a vše bych musel nosit. Pozemek je na katastru zakreslen k mé stavební parcele a byl jsem v domnění, že je součástí nemovitosti. Před nedávnem jsem se dozvěděl, že předešlí majitelé vedli soudní spor o užívání pozemku za domem se sousedem. Výsledkem sporu bylo to, že soused předešlým majitelům dal náhradou garážové stání vedle domu, které užívám a koupil jsem jej jako součást nemovitosti. Děkuji, Leopold

ODPOVĚĎ:
Pokud dům neodpovídá popisu v kupní smlouvě, doporučuji odstoupit od smlouvy. Požadovat rozdíly v ceně kupní a ceně skutečné, náhradu nákladů oprav a podobně by vážně nemělo smysl. Odstoupení od smlouvy je radikální řešení, ale v podstatě jediné, které Vaši situaci vyřeší. Zkontrolujte si kupní smlouvu, vytkněte rozdíly mezi popisem nemovitosti v kupní smlouvě a ve skutečnosti a vyrozuměte prodejce o odstoupení od smlouvy pro rozpor s kupní smlouvou. Vady věci, které existují nyní se považují za vady, které byly už v době koupě.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.