Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastníme s bývalým manželem byt - každý má 1/2 (v bytě ani jeden z nás nebydlí). Nyní mě požádal, zda může byt pronajmout. Bude platná smlouva o pronájmu podepsaná pouze jedním vlastníkem? Jedná se o to, zda stačí když bývalému manželovi pošlu písemný souhlas s pronájmem nebo musí být můj podpis na smlouvě?

Vzhledem k tomu, že byt bude pronajat v rodině na dobu určitou, nájemné se bude rovnat výdajům bez zisku. Bude stejně muset každý podávat přiznání k dani z příjmu? Když budeme na smlouvě muset figurovat oba, tak se dělíme polovinou o příjmy a výdaje? Ráda bych se tomu vyhnula a nechala to na bývalém manželovi. Děkuji, Iveta

ODPOVĚĎ:
1/ Podpis nájemní smlouvy jedním spoluvlastníkem:
V zásadě není nezbytné, aby nájemní smlouvu podepisovali oba spoluvlastníci. V této souvislosti je nutné, abyste bývalému manželovi udělila plnou moc, v níž ho zmocníte k podpisu nájemní smlouvy Vaším jménem (doporučuji přesně vymezit, o jakou nájemní smlouvu se má jednat, resp. s kým má být uzavřena, k jakému bytu se vztahuje, na jak dlouho apod.); dále můžete bývalého manžela pověřit obhospodařováním bytu a vyřizováním veškerých s tím souvisejících záležitostí; dále je možné v této dohodě smluvit, že nájemné bude v plné výši příjmem bývalého manžela (popř. zde stanovit, že toto nájemné bude představovat pouze úhrady za plnění spojené s užíváním bytu). Je vhodné, abyste tuto plnou moc pojala jako dohodu s bývalým manželem (nikoli tedy pouze jako jednostranné udělení plné moci) a na dohodě tedy figurovalo výslovné prohlášení bývalého manžela, že plnou moc v celé šíři přijímá, což následně potvrdí svým podpisem.
2/ Výše nájemného a daňové důsledky:
I přes eventuální dohodu o přesunu 100% nájemného na účet bývalého manžela jste dle § 11 zákona o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) povinna přiznat část nájemného, odpovídající výši Vašeho spoluvlastnického podílu (tedy 50%), jako vlastní příjem, započíst do základu daně a následně zdanit. Do výše uvedené dohody o udělení plné moci však můžete vtělit rovněž ujednání o vyrovnání tohoto nepoměru, tedy vztah, kdy Vám bývalý manžel nahradí odpovídající část daně z příjmů.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.