Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
U notáře probíhá dědické řízení po mém zemřelém otci. Na základě požadavku vypravovatele pohřbu byl stanoven soudem znalec k odhadu nemovitostí. Odhad nemovitostí proběhl bez účasti všech dědiců, pouze za účasti naší nevlastní matky, macechy, a byl vypracován znalecký posudek, ve kterém je tržní hodnota nemovitosti silně podhodnocena. Znalecký posudek byl vypracován ve čtyřech vyhotoveních, z nichž 1 vyhotovení je uloženo v archívu znalce a 3 vyhotovení obdržel žadatel (notář).

Notář pak následně dědicům (jednotlivě) zaslal usnesení o výši znalečného. Znalecký posudek zaslal pouze nevlastní matce a mého bratrovi. Já jsem znalecký posudek neobdržela. Je takový postup správný? Kdybych nebyla v kontaktu s mým bratrem, tak se vůbec nedovím, že došlo k prohlídce nemovitostí určených k odhadu pro účely dědického řízení, ani o vypracovaném znaleckém posudku (macecha nás totiž nekontaktuje, i informace o prohlídce nemovitostí nám zamlčela). Je znalec vázán při svém výkonu zákonem (jakým), postupoval v daném případě správně, když nekontaktoval ostatní dědice, ani vypravovatele pohřbu, mého bratra, že probíhá prohlídka nemovitostí? Je možné, aby vypracoval znalecký posudek nový? Jak postupovat, na koho se obrátit při stížnosti, že notář mne obešel a nezaslal znalecký posudek? Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Je obvyklé, že jeden z dědiců obstarává všechny záležitosti spojené s dědictvím. Znalec nemá vliv na to, kdo ho vybral. Je mu pouze zadána práce a tu je povinen vykonat.
Znalec je vázán zákonem o soudních znalcích a tlumočnících. Na straně notáře lze spatřovat spíše komunikační pochybení, na které je vhodné upozornit, stejně tak jako na zavádějící posudek.
Na vlastní náklady můžete nechat vypracovat nový nezávislý znalecký posudek, jehož prostřednictvím budete moci zpochybnit původní znalecký posudek.
Postup notáře v současnosti není dostatečně závadný, aby byla stížnost na notářskou komoru oprávněná, nicméně při dalších obdobných „drobných“ pochybeních se můžete obrátit na zmíněnou stavovskou organizaci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.