Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Z důvodu nemoci z povolání jsem převeden na jinou práci ve stejném podniku. Je mě přiznaná renta. Výše přiznané renty osobní údaj? Je potřeba, aby vedoucí na novémpracovišti znal výši mé renty? Přestože jsem byl s účetní domluvený,výplatní pásku,kde je doplatek mě posílá po vedoucím. Nepřipadá mi vhodné, aby měl na mě jiný náhled, než na jiné pracovníky. Děkuji, Mojmír


ODPOVĚĎ:
Dle zákona o ochraně osobních údajů je osobním údajem jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu.

Pokud Vám výplatní pásku posílá po vedoucím v zalepené obálce, pak v tomto jednání nevidím problém. Jestli tomu tak není, tak se obraťte na svého účetního a požádejte ho o to, protože výše renty je osobním údajem a účetní by měl ctít ochranu osobních údajů. Následně se obraťte na zaměstnavatele, příp. inspekci práce. Až poté by přicházela na řadu žaloba.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.