Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dělám jen noční směny, musí být pracovní doba osmihodinová nebo může být kratší. Mám právo na odpočinkové delší dny. Ještě mám jeden dotaz, když dělá potravinářském průmyslu zařazení pekařka, jestli mi může zaměstnavatel přikázat ůklid firmy a zacházet s chemickými přípravky na úklid. Jana


ODPOVĚĎ:
O rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, co se týká noční práce, tak délka směny zaměstnance pracujícího v noci nesmí překročit 8 hodin v rámci 24 hodin po sobě jdoucích; není-li to z provozních důvodů možné, je zaměstnavatel povinen rozvrhnout stanovenou týdenní pracovní dobu tak, aby průměrná délka směny nepřekročila 8 hodin v období nejdéle 26 týdnů po sobě jdoucích, přičemž při výpočtu průměrné délky směny zaměstnance pracujícího v noci se vychází z pětidenního pracovního týdne, tudíž může být i delší např. 12 hodin.

Ve Vašem případě záleží na náplni práce, kterou máte v pracovní smlouvě vymezenu.
Pokud máte v rámci náplně práce i úklid, pak je zaměstnavatel oprávněn Vám nařídit tento úklid provádět, pokud nikoliv, tak s rozšířením své náplně práce musíte souhlasit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.