Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřebovala bych poradit, co mám dělat, když ve zkušební době jsem již 4. týden v pracovní neschopnosti. Před koncem 3. týdne mi volali z práce, že u mě byli na kontrole před 2 týdny a nebyla jsem doma. Nechtějí uvést přesný čas, mé lékařce tvrdili úplně jiný den a na SSZ je uveden taky jiný termín kontroly. Odmítají mi poslat písemné hlášení a proplacenou nemocenskou mi taky neposlali, přitom jsem byla po celou dobu pracovní neschopnosti doma s rodiči. Prosím, poraďte, co dělat. Děkuji, Vlasta


ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen v případě zjištění porušení povinností zaměstnance při dočasné pracovní neschopnosti vyhotovit o kontrole písemný záznam s uvedením skutečností, které znamenají porušení tohoto režimu. Stejnopis takového záznamu je zaměstnavatel povinen doručit zaměstnanci, který tento režim porušil, okresní správě sociálního zabezpečení příslušné podle místa pobytu zaměstnance v době dočasné pracovní neschopnosti a ošetřujícímu lékaři dočasně práce neschopného zaměstnance.

Na základě zjištění porušení v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti je zaměstnavatel oprávněn odebrat či snížit zaměstnanci mzdu.

Doporučuji Vám obrátit se znovu na svého zaměstnavatele a požadovat příslušný písemný záznam o kontrole a vysvětlení, na základě čeho Vám nebyla vyplacena náhrada mzdy. Případně se obrátit na inspekci práce, v krajní sicuaci na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.