Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Spolupracoval jsem s makléřskou společností v oboru finanční poradenství asi 3 roky. Od 1.2.2011 jsem dostal od této společnosti výpověď mandátní smlouvy s odůvodněním, že jsem nesplnil požadované výkonnostní kvoty, což v mandátní smlouvě je a firma to má smluvně dané. Ode data výpovědi mi zadrželi výplatu již uzavřených obchodů (provizí), bylo mi to zdůvodněno tím, že na to mají právo.

Ke dnešnímu dni mi dluží cca 45.000 Kč tak vás prosím o radu jestli opravdu mohou zadržet provize i když nám tvrdili, že nám vyplatí vždy všechno k danému datu.
Děkuji, Václav

ODPOVĚĎ:
Nevyplývá-li z mandátní smlouvy něco jiného, vznikne mandatáři nárok na úplatu - provize, když řádně vykoná činnost, ke které byl povinen, a to bez ohledu na to, zda přinesla očekávaný výsledek, či nikoli.
Ve Vašem případě máte tedy na Vámi zmíněné provize dle zákona nárok, avšak je nezbytné si pečlivě přečíst znění smlouvy, neboť zákon připouští, aby mandátní smlouva v tomto ohledu stanovila odměňování odlišně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.