Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastníkem bytu a máme v domě společenství vlastníků bytových jednotek. Pro placení popelnic, společné elektřiny, úklidu, atp. máme sjednanou správní firmu, ta má přístup do účtu vlastníků. Ke dni 21.4. jsem obdržela vyúčtování za rok 2010 s přeplatkem zhruba ve výši 5.000,-. Kontaktovala jsem tedy správní firmu s dotazem, kdy budou přeplatky vracet, prý 30 dní mají na případné reklamace, takže po 31.5.2011 budou přeplatky posílat. Ovšem přeplatek mi nebyl zaslán s odůvodněním, že na účtu není dostatek finančních prostředků.

Prý je správní firma je ve výpovědní době (myslím že ještě do konce června) a údajně mi přeplatek vrátí až nová správní firma. Jak mám v této věci postupovat?  Mám právo si počítat úrok za nevyplacený přeplatek? Musím čekat, až přijdou na účet peníze? Pokud vznikly přeplatky, pak musí být na účtě, určitě se peníze nevypařily. Děkuji a zdravím, Bohuslava

ODPOVĚĎ:
Stávající správní firmě můžete zaslat předžalobní výzvu s lhůtou (termínem) do kdy má být příslušný finanční obnos vrácen, jinak bude podána žaloba na zaplacení této částky.
Co se týče úroků z prodlení, můžete vymáhat zákonné úroky z prodlení a to od doby, kterou máte ve smlouvě se správní firmou sjednanou jako termínem pro vyplácení daných finančních plnění.
Nová správní firma nemusí převzít všechny závazky, které má správní firma stávající, takže rozhodně nečekejte na to až peníze na účet přijdou samy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.