Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
4 roky jsem pracovala po jednu firmu na dohodu o provedené práce. Od 1.8.2009 nemám propacené faktury v částce 87.066 Kč. K 26.05.2010 firma se mnou ukončila pracovní dohodu. Tímto mně dostala do platební neschopnosti, kdy mi narůstají penále a pokuty s prodlení. Lze tuto částku nějakým způsobem vymáhat? Děkuji za radu, Radana


ODPOVĚĎ:
Můžete dotyčnou firmu vyzvat k úhradám a informovat je o svém úmyslu řešit celou věc soudní cestou (pokud jste si ovšem téměř jistá, že firma se nebude mít k úhradám ani po výzvě, případně, že firma je dlouhodobě ve finančních obtížích, vynechte výzvu k úhradě, protože by to pro firmu mohl být signál ke zpeněžování nebo převodu majetku, který by mohl být postižen výkonem rozhodnutí a tím obejít věřitele).
Můžete podat návrh na soud na vydání platebního rozkazu na částku v celkové výši součtu fakturovaných neproplacených částek. Vydaný platební rozkaz, vůči kterému nebyl podán odpor žalovaným, je exekučním titulem a můžete prostřednictvím exekuce docílit úhrad jak služeb, které jste firmě poskytla, tak nákladů, které jste měla na soudní řízení.
Podá-li žalovaný odpor vůči platebnímu rozkazu ve lhůtě 15 dnů od doručení, bude nařízeno soudní jednání.

Druhou variantou, a to rychlejší, je postoupení pohledávky – to znamená, že Vašemu věřiteli (tomu komu dlužíte) poskytnete místo úhrady právo vymoci pohledávku, kterou máte vůči firmě. Z vymožené částky pak uspokojí pohledávku vůči Vám. Pohledávka se postupuje písemnou dohodou mezi Vámi a Vaším věřitelem a Vašemu dlužníku se pouze oznamuje a nevyžaduje se jeho souhlas.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.