Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně pokuty Dopravního podniku. Dnes již vím,že nenáhlášení nové adresy trvalého bydliště byla moje vina, ale stále mi ještě jedna věc zajímá. Od kdy prosím,tedy od kterého roku platí zákon že nepřevzetí obsílky např.od soudu se bere jako převzato. Já se totiž domnívám,že toto platí zpětně jen pár let pozadu. Zatím co mě soud odsoudil již v roce 2000,kdy jsem předtím žádnou obsílku do ruky nepřevzal a ani nepodepsal. Děkuji, Vendelín


ODPOVĚĎ:
Náhradní doručení prostřednictvím uložení písemnosti a uplynutí lhůty stanovené zákonem (tzv. fikce doručení) byla u písemností, které se nedoručují do vlastních rukou zavedena 1.ledna 2005, a u písemností, které se doručují do vlastních rukou (a zákon fikci doručení výslovně nevylučuje) byla zavedena 1. 7. 2008.
Záleží na tom, jak závažnou procesní vadou v celém případě nedoručení písemnosti bylo - pokud jste se řízení účastnil i bez doručení dané písemnosti, tak pochybení je bez významu; pokud jste se řízení neúčastnil, protože jste o něm nevěděl, mohlo by pochybení v doručování být důvodem k podání návrhu na obnovu řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.