Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Já se ženou,jsme se stavební firmou silnic uzavřeli obchod na základě smouvy o budoucí kupní smlouvě na prodej zeminy. Vyrovnání mělo být 31.7.2010, ale nic se neděje a majitel ani nereaguje na emaily. Co máme dělat, pokud svůj postoj nezmění? Jde vymáhat penále i z prodlení úhrady. Děkuji, Bořivoj


ODPOVĚĎ:
Ve smlouvě o smlouvě budoucí musí být uvedena lhůta, ve které měla být uvedena daná kupní smlouva uzavřena. Nedošlo-li k uzavření máte právo žádat soud o nahrazení projevu vůle stavební firmy s příslušnou smlouvou. V žalobním návrhu přitom formulujte celý obsah smlouvy, kterou chce se žalovaným uzavřít, a svou vlastní vůli být takovou smlouvou vázán vyjadřuje v žalobním návrhu tím, že se u soudu domáhá, aby taková smlouva byla uzavřena.

Petit (žalobní návrh) pak zní: „Navrhuji, aby soud rozhodl takto: Žalobce se žalovaným uzavírají dnem právní moci tohoto rozhodnutí následující kupní smlouvu: ...
Tímto způsobem docílíte toho, aby smlouva byla uzavřena a získáte nárok na předmětné plnění (tedy zeminu).

Nechcete-li s firmou dále spolupracovat, protože porušení hned první povinnosti (tedy uzavřít smlouvu), můžete od smlouvy odstoupit a žádat náhradu škody, která Vám byla způsobena neuzavřením smlouvy (např. rozdíl v ceně zeminy, kterou jste si musel koupit teď a kterou byste zaplatil, byla-li by smlouva dodržena; náklady na opatření jiného dodavatele apod.).  
Případně pokud ve smlouvě máte stanovenu smluvní pokutu za porušení smluvních povinností, tak žádejte uhrazení smluvní pokuty (ale už nikoliv náhradu škody).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.