Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem spolumajitelem nemovitosti (chalupa) v bezpodílovém spoluvlastnictví. Druhý majitel bydlí v Itálii. Nemovitost používá jednou za rok na měsíc k dovolené. Já se starám celoročně o údržbu (trávník, plot, opravy atd.). Veškeré náklady platím já (elektrika, pojištění, opravy atd.) a on mi je platí za rok či dva zpětně a to ne všechny (např. pojištění odmítá hradit). Vztahy se zhoršují. Letos se mě po čas jeho dovolené snažil z chalupy vystěhovat.

Rád bych znal naše práva a hlavně povinnosti, které ze spoluvlastnictví vyplývají. Chci aby se taky o něco staral a dělal. Děkuji, Roman

ODPOVĚĎ:
Spolumajitelé (spoluvlastníci) jsou povinni poměrně nést náklady na věc ve společném vlastnictví a stejně tak požívat užitky. Jednoduše řečeno, nemáte-li určeny  podíly jinak (ale půl na půl) jste oba povinni hradit polovinu nákladů na udržování věci v provozuschopném stavu a stejně tak máte právo čerpat užitky (obývání, pronájem apod).

S tím, jak popisujete nastalou situaci, bych Vám doporučila podat návrh na soud na zrušení spoluvlastnictví. Zrušení spoluvlastnictví může být buď formou reálného rozdělení věci; nebo přikázáním jednomu spoluvlastníkovi s tím, že druhému bude vyplacena finanční nebo zajištěna jiná náhrada (např. věcné břemeno); nebo prodejem věci a rozdělením výtěžku z prodeje.
Máte-li o nemovitost zájem, můžete v návrhu uvést, že požadujete nemovitost přikázat do svého vlastnictví s tím, že druhého spoluvlastníka vyplatíte. Zároveň doložte všechny výdaje, které jste na nemovitost měl a požádejte soud, aby ve vyplacení druhého spoluvlastníka zohlednil jeho nulový zájem o společnou věc, soustavné porušování povinností spoluvlastníka a započetl náklady, které jste vynaložil na údržbu společné věci do částky, která by měla být druhému spoluvlastníkovi vyplacena jako náhrada.

Pokud ovšem spoluvlastnictví zrušit nechcete, můžete podat návrh na soud na určení povinnosti spoluvlastníka podílet se na správě společné věci – doložíte náklady, které jste měl a budete požadovat, aby soud rozhodl, že spoluvlastník Vám je povinen polovinu uhradit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.