Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozvedená a v roce 1989 jsem se seznámila s bezdětným mužem. Žili jsme spolu a v roce 1991 nám byl přidělen byt, který později přítel odkoupil. Náš vztah jsme ukončili, ale nadále jeho byt užívám spolu se svým dospělým synem. Podílím se na úhradě nákladů spojených s bydlením, mám zde trvalý pobyt a jsem vedena jako družka. Naše vztahy nejsou dobré, neustále mě i se synem vyhazuje z bytu. Může nás vystěhovat bez bytové náhrady? Jak se mohu bránit? Děkuji, Soňa


ODPOVĚĎ:
Důležitou skutečností ve Vašem případě je, zda jste nájemnicí bytu a máte uzavřenou nájemní smlouvu s Vaším bývalým přítelem. Uvedené platí za předpokladu, že výlučným vlastníkem je Váš bývalý přítel. Příliš nerozumím slovům „...vedena jako družka...“, která uvádíte. Ale předpokládám, že budou bez právního významu při určování vlastnictví bytu. Fakt, zda Vás může bývalý přítel vystěhovat s náhradou či bez je závislý na tom, z jakého důvodu by k ukončení nájmu bez práva na zajištění bytové náhrady mělo dojít. Za předpokladu, že jste právoplatným nájemcem bytu a výpověď z nájmu bytu byste obdržela, můžete výpověď napadnout pro neplatnost (např. proto, že důvod z jakého výpověď je dána je nepravdivý).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.