Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelem přízemního cihlového bytu, který pronajímám. Před asi 14 dny mi nájemník sdělil, že se v bytě projevuje lokálně plíseň na zdech a že zapáchají odpady a jsou ucpané. Co se týče odpadů, tak jsem ho informoval,že společenství rozhodlo o provedení rekonstrukce odpadů z technických důvodů hned z jara,neboť stejnou problematiku mají i ostatní vlastníci bytového domu. Odstranění plísní jsem mu doporučil zatím Savem, s tím že objednám nějaký lepší přípravek
Dále jsem přislíbil, že budu řešit trvalé odstranění, např. podřezáním zdiva v rámci svolání schůze společenství vlastníků v nejbližší době.
Zjistil jsem a objednal nejvhodnější, ekologicky šetrný a pro něj zdravotně příznivý přípravek. Mezitím mi však nájemník oznámil písemně, že končí k 31.12.2010 nájem pro nedodržení smlouvy a požaduje zpět kauci 7100,-Kč.T vrdí mi dále, že jsem porušil Občanský zákoník i nájemní smlouvu při součinnosti na údržbě bytu a délky výpovědní doby. Svým jednáním mi neumožnil, ba si myslím, že přímo zabránil v součinnosti na údržbě bytu, neboť mi sdělil, že tu aplikaci prostředku na ekolokvidaci plísní (u ní je zapotřebí nepoužívat 14 dní před aplikací nic jiné, což zatím jeho bráněním nemůžu provést) si mám provést až v lednu, kdy už na bytě nebude.
Podepsal přitom smlouvu, v níž jsme se dohodli na dvouměsíční výpovědní době a propadu kauce při poničení majetku nebo porušení smlouvy, což dle mě porušil tím, že koncem roku odchází bez řádné výpovědi. Proto jsem mu sdělil že mu kauci nevrátím.
Prosím Vás tedy o radu, zda je zákon na mé či jeho straně, zda může být výpovědní doba kratší než 3 měsíce a zda mám právo na nevrácení kauce. Děkuji, Kryštof

ODPOVĚĎ:
Co se týče výpovědní doby – tak ta by ze zákona měla být 3 měsíce, takže ujednání o kratší výpovědní době je  v rozporu se zákonem.
Nicméně, toto neplatné ujednání ve smlouvě není důvodem k okamžitému rozvázání nájemního vztahu ze strany nájemníka.
Pokud Vám neposkytl potřebnou součinnost při provádění oprav bytu – kromě toho, že Vás měl včas upozornit na jejich nutnost (a pokud je již plíseň v nějakém větším rozsahu, tak svoji informační povinnost stoprocentně nesplnil). Pokud máte prokazatelné důkazy, že jste opravy řešil – daňový doklad o zaplacení prostředku proti plísním, výpis z bankovního účtu o úhradě objednávky toho prostředku nebo nějaký jiný objektivní důkaz – tak nemůžete být napaden za nečinnost ve věci. Takže nájemníka informujte v tom směru, že jediným, kdo smlouvu, se kterou souhlasil a kterou podepsal zatím porušuje pouze on. A ať si najde jinou záminku, pokud chce byt opustit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.