Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 2 dny jsem dostala email od Registru dlužníků o mém zařazení. Dnes jsem obdržela poštou Oznámení o postoupení pohledávky k vymáhání a Výzvu před rozhodnutím, kde mě firma Deredes s.r.o. informuje o tom, že jim byl podstoupen k vymáhání dluh od pana G.. Tento údajný dluh byl doložen výpisem z účtu pana G., kde je převod finanční částky na můj účet. Půjčka má být z roku 2006 a splacena měla být loni v srpnu. Částku mám uhradit do 4.11., jinak prý budou prováděny osobní návštěvy v místě mého působení. Problém je v tom, že mezi mnou a p. G. k žádné půjčce a tedy ani dluhu nedošlo.

V čase, kdy mi měl tuto údajnou půjčku poskytnout, byl pan G. mým druhem, již několik let jsme sdíleli a vedli společnou domácnost s jeho a mými dětmi. Převedená částka byla určena k zajištění chodu domácnosti. Před více než rokem jsem se se svým druhem rozešla a odstěhovala se od něho. Ještě téměř půl roku mě zahrnoval SMS zprávami, kde mi vyhrožoval pomstou a požadoval jakési odstupné za roky našeho společného soužití. Jak se mohu nyní proti jednání pana G. a jím pověřené firmě k vymáhání údajného dluhu bránit? Firmě Deredes zašlu doporučený dopis s vysvětlením celé situace, ale domnívám se, že to asi nebude dostatečný podnět k zastavení celého řízení. Prosím o radu, jak mám postupovat. Mám se obrátit na Policii? Podat trestní oznámení? Také se mi nelíbí, že pan G. od firmy Deredes pravděpodobně získal adresu mého bydliště, kterou jsem mu já sama po našem rozchodu odmítla sdělit. Obávám se, aby nedošlo z jeho strany k obtěžování mé rodiny. Adresu trvalého bydliště mám na Městském úřadě Prahy 4. Bydlíme v pronajatém bytě, jehož adresu uvádím jako korespondenční. Byt mám pronajat kompletně zařízený včetně nábytku a spotřebičů. S pronajímateli máme dobré vztahy, ale případné problémy by pravděpodobně vedly k výpovědi z bytu. Předem děkuji za radu. Dorota

ODPOVĚĎ:
Půjčka nemusí být uzavřena písemně, ale podobně nemusí být uzavřena ani darovací smlouva. Společnost o tom informujte a zároveň je informujte o tom, že nehodláte strpět žádné osobní návštěvy, protože k nim není důvod a bude-li to třeba oznámíte jejich praktiky Policii.

Dopis, který chcete společnosti odeslat, by bylo dobré, kdyby sepsal advokát - papír s hlavičkou advokátní kanceláře bude mít větší váhu.
A pana G. upozorněte, že existuje trestný čin, říká se mu "stalking". Jeho zahrnování SMS a vyhrožování pomstou se mohou

Musíte tedy půjčku zpochybnit, tzn. tvrdit, že převedený finanční obnos nebyl půjčka (žádná půjčka nebyla sjednána a pan G. o tom nemá žádný dokument; neexistuje jednoznačně prokazatelné datum splatnosti a pan G. splatnost určil v podstatě datem promlčení nároku). I to svědčí pro mstu pana G..

Kontrovat může tvrzením, že převod nebyla půjčka, ale darování.

Vymahačské společnosti fungují na základě odkoupení pohledávky (a to doslova jakékoliv) bez ověření její pravosti a vymahatelnosti. Je to nátlaková metoda, která se  u nás hodně rozvinula v souvislosti s přetížeností soudů a průtahy v řízení a také je využívaná v okamžiku, kdy strana prodávající svou pohledávku dobře ví, že je neexistující, promlčená nebo před soudem těžko prokazatelná
Firma ale nesmí nic udělat – majetková škoda, vyhrožování apod.  Přesto si takové jednání nezřídka dovolují.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.