Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel podniká na živnostenský list ve sdružení podnikatelů (3 fyzické osoby). Před deseti lety sdružení koupilo budovy a pozemky, na kterých podnikají. Na kupní smlouvě je jako kupující uveden jeden ze živnostníků sdružení se svojí manželkou. Důvodem byla skutečnost, že "sdružení fyzických osob" nemůže vlastnit majetek. Zajímalo by mě, jakým způsobem je možné uvedené budovy a pozemky začlenit do majetku firmy, aby každý z podnikatel vlastnil 1/3. Bylo by řešením převedení sdružení na společnost s ručením omezeným? Moc děkuji ze Vaši odpověď. Soňa


ODPOVĚĎ:
Společnost s ručením omezeným je jistě vhodný typ společnosti pro drobné podnikání. Právě vzhledem k oddělení majetku, a tedy i závazků podnikatele a jeho soukromého majetku. Vložení budov a pozemku do majetku společnosti by jistě bylo vhodným řešením. Jinak doporučuji převést příslušné podíly na ostatní dva společníky, neboť se může stát cokoli, a takový majetek zůstane pouze jednomu ze společníků, na kterého je momentálně zapsaný.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.