Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)
Můj vnuk bydlel v nájemním bytě v Praze kde zemřel. Trvalé bydliště měl v Hodoníně. Vzhledem k tomu, že příčinu úmrtí vyšetřovala Policie, nechala byt v pronájmu zapečetit (aby se zjistilo případně cizí zavinění). Nyní je případ již uzavřen, Policie odeslala klíče od pronájemního bytu do úschovy Okresnímu soudu v Hodoníně (do místa trvalého bydliště), kde mají být až skončení dědického řízení. Zajímalo by mě, kdo bude platit nájem za byt v Praze a kde mohu zjistit jaký majetek vnuk měl (veškeré doklady jsou v zapečetěném bytě) a kdy se dostanu k jeho osobním věcem nebo komu budou vydány jeho osobní věci. Děkuji za vysvětlení. Božena


ODPOVĚĎ:
Veškeré informace o jeho majetku budete zjišťovat současně s notářem, který povede soudní řízení o dědictví. Ten musí zjistit aktiva a pasiva dědictví, kam náleží i pronájem bytu v Praze. Vzhledem k trvalému bydlišti v Hodoníně, bude toto řízení probíhat u okresního soudu v Hodoníně. Tam také zjistíte všechny potřebné informace. Pokud vnuk nezanechal žádný majetek, soud řízení zastaví. Pokud zanechal majetek nepatrné hodnoty, vydá ho vystaviteli pohřbu a řízení zastaví. V případě, že budou dluhy překračovat majetek, a Vy se stanete dědičkou, odpovídáte pouze za dluhy do výše nabytého dědictví. V případě, že majetek nebude žádný, nebudete muset ani platit žádné dluhy, a tedy ani za pronájem bytu v Praze.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.